OI Savski Gaj

Posjet kampu „Burnjak“

big-cd000a639bc577d97e71b3bf7dda0c59.jpgKrajem tjedna, točnije u petak 5. srpnja 2013. posjetio sam predsjednika Skupštine Grada Zagreba gospodina Darinka Kosora. Bio je to unaprijed dogovoreni susret, osim uobičajenih razmjena o trenutnim aktivnostima Skupštine i Udruge, zamolio sam predsjednika Kosora da zajedno posjetimo kamp izviđača Odreda „Savski Gaj“.

Trebali smo mu pokazati kako izviđači provode školske praznike, ali i razne radionice koje s njima provode Udruge prijatelji tog Odreda. Dogovoreno je da u posjet idemo u utorak 10. srpnja i da ćemo se naći kod OŠ Matija Gubec u Gornjoj Stubici i onda šumskim putem do livade


Burnjak, koju smo mi iz IMG_6463.jpgORR“Svi smo protiv“ dobro upoznali zadnjih pet šest godina. I bi tako, blatnjavi put koji je naš Berlingo dobro podnio dok je predsjednikov Pasat milio kako ne bi došlo do oštećenja, no ipak po dogovoru bili smo u kampu u 17 sati i 10 minuta. Nakon što smo se parkirali krenuli smo mostićem kojeg su izviđači izgradili preko potoka Burnjak. Ugledali smo prostranu livadu s uredno poredanim šatorima, a u kampu nikog, pomislio sam da sam promašio datum ili sat kada smo trebali doći, možda će sada izviđači izvesti prepad iz šume na kamp. Ništa od toga, iz jednog od šatora izlazi Višnja Sremić točkica šefica Odreda i maše, zatim smo ugledali Damira kako nešto miješa u šalici i Jožu koji je boravio u kuhinjskom prostoru, laknulo mi je, a tu su znači sve bi trebalo biti u redu. Višnja je predsjednika Kosora povela u obilazak kampa iscrpno mu objašnjavajući čemu što i zašto služi, nakon kraćeg upoznavanja, zaista iz raznih pravaca začula se pjesma i ulazak izviđačkih skupina u Kamp. Izostao je uobičajeni izviđački pozdrav, a izviđači su se uputili u uobičajene popodnevne aktivnosti. Prisustvovali smo i polaganju vještarstva kuhanja, nismo probali krajnji učinak jer smo morali dalje, ali smo saznali da izviđači moraju polagati preko 50 različitih vještarstava i tako se penju na ljestvici važnosti Odreda. U dužem razgovoru s izviđačima Predsjednik Kosor saznao je puno o IMG_6483.jpgživotu izviđača tijekom cijele godine, a ne samo o boravku u ljetnom kampu. Armando novinar portala Odreda napravio je intervju s predsjednikom i naučio ga kako se izviđači pozdravljaju i zašto se rukuju lijevom rukom. Višnja je predsjedniku Kosoru vezala maramu oko vrata s izviđačkim čvorom kojeg je izradila pred nama i predala mu izviđačku člansku iskaznicu i time je predsjednik Skupštine Grada Zagreba postao izviđač i punopravni pripadnik odreda izviđača „Savski Gaj“. Ponosni na to izviđači su predsjednika počastili sokom od bazge kojeg su sami napravili od cvjetova koji rastu oko njihove livade i čvarcima dar lokalnog mesara. Predsjednik Kosor vjerojatno bi se još zadržao u društvu malih i velikih izviđača ali striček iz protokola je pokazao na sat i upozorio predsjednika da je predviđeno vrijeme isteklo, te da u Gradu Zagrebu ima još događanja na koje mora stići. Hvala predsjedniče i dođite nam i dogodine poručili su izviđači svom članu, koji mora obavljati svoju važnu dužnost, kako bi izviđači i u buduće dobili potporu grada za svoje aktivnosti.

Mladen Plazibat