OI Savski Gaj

Burnjak 2014.

Burnjak, potok i šuma smješteni podno parka prirode Medvednica na sjevernoj strani njenih obronaka u blizini spomenika Seljačkoj Buni u Gornjoj Stubici. To su prazne riječi ako to ne vidite u razna godišnja doba. Krajolik je dakako najljepši kada svoj kamp na prostranoj livadi postave izviđači, stope se s krajolikom kao da su tu uvijek i od uvijek, jedan bez drugog su više nezamislivi.

Ove godine je tu po prvi puta međunarodni kamp sa preko 90 učesnika, ugostili smo 26 skauta iz Francuske iz Pariza i okolice. Naravno ima i 65 naših iz dva odreda, odred Savski Gaj i odred Đebo iz Trnskog. Francuzima se jako sviđa naš način rada i kampiranja, kod njih to traje od 3 do 5 dana u pripremljenim kampovima koji su u stalnom postavu i unajmljuju se, nema te organizacije koja vlada u našim kampovima, oni niću na livadi od mostića do šatora, kuhinje kupaonice na dalje. Na primjer dizanje i spuštanje zastave oni to ne rade sada spuštamo i dižemo obje nacionalne zastave i pjevamo obje himne, to ih jako veseli. 

Ono što me je zadivilo cijela i stalna komunikacija svih u kampu odvija se na engleskom. Bilo mi je poznato od ranije da je svakodnevni program do tančina razrađen i svaki izviđač zna točno što u kojem trenutku radi, nema bezglavog lutanja i traženja sebe. U trenutku kada smo posjetili kamp odvijale su se četiri radionice po skupinama i nitko nikomu nije smetao. Vratiti ćemo se još opisu života i rada u ovogodišnjem kampu Burnjak, pa možda prezentirati i audio zapis za koji sam u početku mislio koristiti samo kao podsjetnik, no sada mi se čini da je materijal uz malu intervenciju pogodan za slušanje.

Moj zadatak je bio da organiziram radionicu udruge Hrvatske urbane mreže pod nazivom „mala metereološka radionica“, a drugi zadatak bio je da u kamp dovedem potpredsjednika Skupštine Grada Zagreba i saborskog zastupnika Davora Bernarića. Iako je bio na putu Davor se u kasnim popodnevnim satima pridružio nama u kapu i proveo nekoliko ugodnih sati s izviđačima. Vodstvo kampa iscrpno ga je upoznalo s radom i programom, prisustvovao je dramskim kazališnim predstavama, čini mi se da je to na njega ostavilo jako dobar dojam. Pogledajte slike u našoj galeriji i biti će vam sve puno bliže.

Više slika u našim galerijama.

M.Plazibat