OI Savski Gaj

Održana "Tribina "Zagreb zdravi grad" i izabran "Šampion zdravlja"

 

http://novi-zagreb.hr/images/pero/udruge/sampion_zdravlja.jpg  U Velikoj dvorani Zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ održana je tribina „Zagreb zdravi grad“ u okviru koje je predstavljen „Zdravstveno-statistički ljetopis Grada Zagreba za 2013. godinu“ te je održano predavanje pod nazivom „Može li mali ubod komarca postati veliki problem?“. Okupljenima su prezentirani ključni zdravstveni pokazatelji koji su objedinjeni u Ljetopisu Zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, a koji ukazuju na aktualnu zdravstvenu situaciju građana grada Zagreba.
Nakon što su se okupljenima prigodnim uvodnim riječima obratili ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ dr. Zvonimir Šostar i pomoćnik pročelnice Gradskog ureda za zdravstvo dr. Slavko Antolić, mr. sc. Marina Polić-Vižintin, dr. med. spec. javnog zdravstva i voditeljica Odjela za ocjenu zdravstvenog stanja u Službi za javno zdravstvo prezentirala je zdravstvene pokazatelje za grad Zagreb u protekloj godini.

Prema statističkim podacima koji su objedinjeni u „Zdravstveno-statističkom ljetopisu Grada Zagreba za 2013. godinu“, najveći javnozdravstveni problem i najčešći uzrok smrti u gradu Zagrebu su kardiovaskularne bolesti, a potom slijede maligne bolesti.
Kada se u obzir uzmu pojedinačne dijagnoze, kao deset vodećih uzročnika smrti ističu se kronične nezarazne bolest, a među prvih pet uzroka smrti kod muškaraca i žena nalaze se isključivo bolesti iz skupina cirkulacijskih bolesti i novotvorina. Što se tiče duljine boravka građana u bolnicama, na prvom se mjestu kao uzroci hospitalizacije nalaze duševne bolesti i poremećaji ponašanja, a zatim slijede novotvorine te bolesti cirkulacijskog sustava. Samo ove tri skupine bolesti čine više od polovice svih ostvarenih dana bolničkog liječenja.
Upravo iz navedenih razloga kao javnozdravstveni prioriteti za 2014. godinu u Gradu Zagrebu izdvojene su kardiovaskularne bolesti, odnosno bolesti srca i krvnih žila, maligne bolesti s naglaskom na rak dojke i rak debelog crijeva, mentalne bolesti te oralno zdravlje zbog visokog udjela karijesa u zagrebačkoj populaciji. Kao javnozdravstveni prioritet istaknuto je i zdravo starenje, jer građani Zagreba spadaju u vrlo staru populaciju, a kako se očekivano trajanje života povećava neophodno je zdravstvene intervencije usmjeriti upravo prema ovom specifičnom javnozdravstvenom području.
„Struktura uzroka smrti i pobolijevanja stanovnika grada Zagreba ukazuje na visoku zastupljenost zdravstvenih problema za koje postoje provjereni načini sprječavanja. Primjerice, znanstveni dokazi ukazuju na mogućnost redukcije 50 posto prijevremenih smrti i invaliditeta od kardiovaskularnih bolesti, kao i da se oko 80 posto srčanih bolesti, 90 posto slučajeva dijabetesa tipa 2 i jedna trećina karcinoma može izbjeći promjenama životnog stila. Zbog toga se javnozdravstveni interes mora još značajnije usmjeri ka promicanju zdravih životnih stilova i prevenciji kroničnih bolesti“, istaknula je mr. sc. Marina Polić-Vižintin.
Nakon predstavljanja zdravstvenih pokazatelja uslijedilo je predavanje mr. sc. Ane Klobučar, prof. i Mirjane Lane Kosanović Ličina, dr. med. pod nazivom „Može li mali ubod komarca postati veliki problem?“. Predavanjem se ukazalo na potencijalne opasnosti po ljudsko zdravlje do kojih može doći ubodom komarca te na potrebu odgovornog ponašanja građana u svrhu smanjenja broja komaraca. Komarci kao uzročnici bolesti predstavljaju vektore, odnosno organizme koji ne uzrokuju bolest već prenose uzročnike bolesti sa jednog organizma na drugi, a kojima je posvećen i ovogodišnji Svjetski dan zdravlja.
Najčešće bolesti koje komarci u svijetu prenose su malarija, dengue groznica, žuta groznica i različiti tipovi encefalitisa, a u Hrvatskoj su u posljednjih nekoliko godina zabilježene dengue groznica i groznica Zapadnog Nila. Istaknuto je i kako se rasprostranjenost mnogih vrsta komaraca kontinuirano mijenja. Tako je u posljednjih deset godina u Hrvatskoj prisutan tigrasti komarac (Aedes albopictus), invazivna vrsta koja se proširila na gotovo cijelo područje Iste, Rijeke, Kvarnerskog primorja i Dalmacije te veće područje Grada Zagreba. Odnedavno je na našim područjima prisutna još jedna invazivna vrsta komaraca, Aedes japonicus, kojeg je otkrila upravo mr. sc. Ane Klobučar u suradnji sa Službom za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije. Širenje ove vrste komaraca u Hrvatskoj tek možemo očekivati.
„Građani svojim svakodnevnim aktivnostima i ponašanjem mogu znatno utjecati na smanjenje broja komaraca u svojoj okolini te na taj način i preventivno djelovati po pitanju bolesti koje komarci prenose. Stoga građanima savjetujemo da, ukoliko je to moguće, iz svog okruženja uklone vodu koja može postati leglo komaraca“, poručila je mr. sc. Ana Klobučar.

IZABRAN "ŠAMPION ZDRAVLJA" ZA PROTEKLU GODINU
Nakon „Tribine Zagreb zdravi grad“ održano je i proglašenje Šampiona zdravlja grada Zagreba za 2013. godinu, a tu je titulu ponijela gđa Višnja Sremić, predsjednica Odreda izviđača Savski gaj. Višnja se u izviđačke vode otisnula još 1965. godine kao član izviđačke družine iz Trnja, a 1992. godine okuplja grupu djece te s nekoliko prijatelja osniva Odred izviđača Savski gaj. Izviđački program kojeg provodi temelji na obrazovanju i odgoju, pri čemu se osobit naglasak stavlja upravo na odgovorno ponašanje prema sebi i drugima, odnosno na promicanje zdravog i aktivnog stila života te na zaštitu prirodnog okruženja. Višnja Sremić je samo tijekom 2013. godine u svoju izviđačku karijeru ubilježila 964 volonterskih sati, što je samo jedan djelić doprinosa kojeg je ostvarila svojim dugogodišnjim djelovanjem, a kojim je mnogim generacije izviđača prenijela odgovornost za osobni razvoj i vlastito zdravlje.
Ovo priznanje već petu godinu zaredom dodjeljuje Koordinacijski odbor projekta „Zagreb zdravi grad“, a s ciljem promocije zdravlja i poticanja građana na poboljšanje kvalitete života u gradu Zagrebu. Šampion zdravlja je osoba koja svojim zalaganjem inspirira druge i potiče promjenu koja pozitivno utječe na zdravlje sugrađana i koja svojim djelovanjem pridonosi zdravijem okruženju i poboljšanju zdravstvene kvalitete života u gradu Zagrebu. Novog Šampiona zdravlja proglasio je pomoćnik pročelnice Gradskog ureda za zdravstvo dr. Slavko Antolić, koji je iskoristio ovu priliku kako bi još jednom ukazao na važnost razvijanja zdravstvene osviještenosti kod svih građana, preventivnog djelovanja u sprječavanju pojave bolesti te usvajanja zdravih životnih navika i stilova.

Tribinu „Zagreb zdravi grad“ organizirali su Grad Zagreb, Zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i Hrvatsko društvo za javno zdravstvo, dok je skupom moderirala doc. dr. sc. Danijela Štimac, dr. med. spec. javnog zdravstva i voditeljica Službe za javno zdravstvo Zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“.

[novi-zagreb.hr]