na     
početak→

UDRUGA SKAUTA SAVSKI GAJ

Iz povijesti

Godišnji plan rada i aktivnosti
Naši članovi
Kamp Burnjak
Facebook stranica
Linkovi
 

IZ POVIJESTI UDRUGE

 

Rad odreda počeo je 08.07.1992 godine sa učenicima Osnovne škole Savski gaj, Remetinečka cesta 60 koja je domicilni izvor članova. Lijep sunčani jesenski dan omogućio je nezaboravni izlet 108 sudionika prvog izleta sa izviđačkim programom do Medvedgrada na Zagrebačkoj gori. Među sudionicima bilo je nekoliko starijih izviđača a pokretači su na školi i dvije nastavnice škole. Sudionici su bili zadovoljni i već slijedeći tjedan počeli su redovni trening sastanci za članove.

Od prvog dana pa sve do danas udruga provodi puni skautski programa. Skautski program je izvaninstitucionalni neformalni oblik odgoja i obrazovanja članova - program koji može zadovoljiti sve interese djece i mladih u stjecanju vještina i vještarstva te pripremi za stvaranje stava i  preuzimanje odgovornosti.

U prostoru škole okupljale su se dobne skupine dok smo voditeljske dogovore održavali u prostorijama gradskog saveza. Krajem 90-ih godina odred iznajmljuje prostor na adresi Remetinečki gaj 77a, a 2011. selimo na adresu Remetinečki gaj 14 gdje smo objedinili prostor za sastanke, mali ured i prostor za smještaj opreme. Lokacija nam omogućava samostalnost kao i neovisnu satnicu korištenja što prostora što velike livade uz sportski teren.

Članovi odreda već 1993. kreću na svoje prvo samostalno logorovanje na otoku Verudi kraj Pule. Od tada svake godine članovi su na redovnim morskim i šumskim logorovanjima u trajanju od deset do dvadesetpet dana u ljetnim mjesecima,  proljetovanja tijekom proljetnih praznika po pet –šest dana, zimovanje tijekom zimskih praznika, "Betlehemsko svijetlo mira" u Austriji tokom prosinca. Članovi su sudjelovali na mnogim međunarodnim aktivnostima od Finske Laponije na sjeveru do Egipta i Čilea na jugu, Meksika na zapadu i Japana na istoku planete Zemlja.

Prosječno udruga ima oko 110 članova od kojih je cca 90% članova vrlo aktivno na raznim programskim oblicima  kroz cijelu godinu.

Prema planu aktivnosti tijekom godina  imamo između 48 do 55 aktivnosti (vikendom, praznicima, u slobodno vrijeme) na kojima ostvarujemo između 3.200 do 4.900 izviđač / dana a naši voditelji ostvaruju između  3.800 i 5.600 volonterskih sati na provedbi programa i poslovima logistike  za program.

Od jeseni 2015 godine ukljućujemo najmlađe u novi program Saveza izviđača Hrvatske (Izviđački put izazova) koji ima podršku Svjetskog skautskog ureda (WOSM).

Za program IPI  Savez izviđača Hrvatske dobio je veliko priznanje Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta s preporukom svim osnovnim školama da se povežu s skautskim udrugama i pruže podršku kao i sudjelovanje učenika u programu.

U novije vrijeme Savez izviđača Hrvatske organizira pošumljavanje opožarenih područja Dalmacije ("Boranka"), u čemu također vrlo aktivno učestvujemo. Kampanja Boranka Saveza izviđača Hrvatske dobitnik je nagrade Europski građanin za 2020. godinu. Riječ je o priznanju koje Europski parlament dodjeljuje za iznimna postignuća u promicanju europskih vrijednosti i zajedništva.

Godine 2022. napunili smo 30 godina postojanja, i proslavili u subotu 8. listopada

 NAŠI OSNIVAČI   (s lijeva u desno)

Andreja Dubnjaković
prvi član - pčelica (i Višnjina kći)

Višnja Sremić
starješina od tada do sada

Damir Sremić
Višnjina desna ruka (i suprug)

Dubravka Anić
učiteljica u susjednoj osnovnoj školi

Boris Moćan
dugogodišnji član i prvi predsjednik Saveza izviđača Hrvatske, nakon osamostaljenja